header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Deventer Energie Coöperatie is de lokale energiecoöperatie die wil bijdragen aan de vermindering van het gebruik van fossiele energie. Tijdens een enthousiaste startbijeenkomst in mei 2012 sloegen zo’n 75 inwoners, (overheids-) instellingen en ondernemers de handen ineen met een heldere missie, er samen voor zorgen dat we onze aarde duurzaam achterlaten, door op lokale schaal te handelen.

Minder fossiele energie gebruiken is hiervoor hard nodig. Daar willen we als lokale energiecoöperatie aan bijdragen. Samen duurzaam is ons motto.

Wat Deventer Energie wil bereiken

De doelstellingen van Deventer Energie zijn:
• de energie-efficiency van woningen, bedrijfspanden en openbare gebouwen verbeteren
• bronnen van duurzame energie realiseren en exploiteren
• informatie aanbieden ten behoeve van een doelmatig, efficiënt en duurzaam energiegebruik;
• duurzame energie inkopen en leveren;
• samenwerking bevorderen tussen de leden onderling en marktpartijen, gericht op het bereiken van deze doelstellingen.

Zo begon Deventer Energie

Tijdens een enthousiaste startbijeenkomst in mei 2012 sloegen zo’n 75 inwoners, (overheids-) instellingen en ondernemers de handen ineen met een heldere missie: er samen voor zorgen dat we onze aarde duurzaam achterlaten, door op lokale schaal te handelen. Samen startten wij deze energiecoöperatie. Een coöperatie is een speciale ondernemingsvorm, waarbij leden tevens mede-eigenaar zijn. De leden kiezen samen een bestuur dat ook namens de leden keuzes maakt. Op 24 oktober 2012 ging het gekozen bestuur van Deventer Energie officieel van start. Er werd een ondernemingsplan geschreven voor de jaren 2013 – 2016. In deze periode kwam – mede dankzij Deventer Energie – het windpark Kloosterlanden tot stand, werden wij via Pure Energie leverancier van Deventer Windstroom, en startten we met ons Zonneroosproject. Ook energiebesparing had voortdurend onze aandacht. Via ons energieloket ondersteunden we ca. 500 inwoners bij besparingsmaatregelen in hun woning. Het ledental van Deventer Energie groeide van ca. 60 naar bijna 300 leden in 2019.

Onze ambities

Inmiddels is een nieuw strategisch meerjarenplan geschreven voor de jaren 2017 – 2020. In deze periode willen we doorgroeien naar ca. 800 leden. We willen ons Zonneroosproject op het dak van Sallcon vergroten tot 1000 panelen én enkele nieuwe Zonnerozen laten opbloeien. Deventer Energie ziet ook kansen voor plaatsing van nog enkele windmolens en wil daar graag aan meewerken. Onze ambities op het vlak van energiebesparing zijn eveneens hoog. Met onze energiecoaches en actieve internetmarketing willen we enkele duizenden inwoners stimuleren tot en ondersteunen bij energiemaatregelen in hun woning: meer wooncomfort en minder energie gebruiken is het motto.

Statuten Deventer Energie Coöperatie

DE strategisch meerjarenplan 2017 - 2020

 

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Nieuws

Activiteiten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Wij doen mee!

 • Blanche Betz

  Energiecoach Deventer Energie

  “Ook met kleine stappen kun je bijdragen aan een beter milieu. Ik vind het een uitdaging om samen met iemand te kijken welke stappen haalbaar zijn, rekening houdend met zijn of haar situatie.”

   

 • Dick Glaser

  Ambassadeur Deventer Energie

  “Onze fossiele brandstoffen raken op. Overschakelen op duurzame energie is een must en een kans voor innovatie, werkgelegenheid en ons leefklimaat.”