header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Ook voor de leden van Deventer Energie Coöperatie:

Uitnodiging masterclass cVPP

Op 31 Mei van 19.30-21.30 via Zoom geven de energiecoöperaties uit Loenen en Lochem met het initiatief Homerus uit Apeldoorn een masterclass over cVPP (community based Virtual PowerPlant). Deelnemers worden bijgepraat over de experimenten om energie tussen de leden van een coöperatie te managen. Twee InterregNWE projecten hebben dit mogelijk gemaakt: cVPP en ECCO. cVPP heeft alles te maken met:

  • Voorbereid zijn op de toekomst en voorkomen van overbelasting van het netwerk
  • De kosten voor energie in de hand houden
  • Meten is weten is besparen
  • Onderling uitwisselen of verhandelen van energie met blockchain technologie
  • De hardware en software die daarvoor beschikbaar zijn
  • Met discussie over de energievoorziening van de toekomst

Leden van energiecoöperaties uit de CleanTechRegio zijn van harte uitgenodigd deze online masterclass bij te wonen. Er zullen inspirerende resulaten getoond worden op energiebesparing, data management, en onderling verhandelen. Opgave graag per e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het energiezuinig maken van je woning is met de huidige gasprijs voor steeds meer mensen niet meer alleen een kwestie van duurzamer of comfortabeler willen leven, maar ook een financiële noodzaak geworden. Sommigen betalen maar liefst drie keer zoveel aan energiekosten dan vorig jaar. Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat het aantal aanvragen van inwoners voor hulp van een, gratis, energiecoach explosief is gestegen.

Repair Café's zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met vaklui aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee.

Het Duurzaamheidscentrum Deventer organiseert regelmatig interessante activiteiten en deelt interessant nieuws. Nu bijvoorbeeld ook een artikel over het aanvragen van de eenmalige energietoeslag van € 800,- voor mensen met een laag inkomen. De Gemeente kent niet iedereen met een laag inkomen en kan daardoor deze toeslag niet altijd vanzelf betalen. In dat geval moet je dus zelf die toeslag aanvragen.  

We staan aan de vooravond van een definitieve "Go" met betrekking tot de realisatie van zes zonprojectlocaties. Deze maand (april) willen we de overeenkomsten met de dak-eigenaren sluiten en gaan we de laatste hand leggen aan de deelnemersoverkomst. Hiermee weet u precies waar u aan toe bent bij deelname aan een van de zes projecten. 

Door de krachtige hogedrukgebieden boven, ten noorden of ten oosten van ons land was het gedurende de hele maand maart bijzonder mooi, rustig en droog weer. De windproductie van 522 MWh over maart ligt daarmee echter ruim 35% onder het langjarige gemiddelde voor deze maand (804 MWh). Toch is de windproductie over het kwartaal gemeten 13% hoger dan gemiddeld, wat met name komt door de uitzonderlijk hoge energieproductie tijdens de stormachtige maand februari.

Waar de maand februari voor wind een uitzonderlijke goede maand was, was dat in maart juist voor de zon. Door de stabiele droogte en zon zijn de afgelopen maand weer verscheidene weerrecords verbroken. Met landelijk gemiddeld 244 zonuren tegen 146 normaal was het veruit de zonnigste maart ooit en ook de droogste maart ooit. Met 14.714 kWh was de opbrengst aan zonne-energie liefst 146% meer dan gebruikelijk is voor deze maand (10.080 kWh).

Nog nooit hadden we zoveel aanvragen voor een energiecoach als de afgelopen maanden. En dat merken we als vrijwilligers ook. We hebben een ongekende werkvoorraad. Dus ik wil beginnen met een oproep: als het u leuk lijkt om als coach aan de slag te gaan, neem dan contact op via de link onderaan dit artikel. 

Hoge prijzen voor energie. Enig idee wat je betaalt als je nu klant wordt? Een gemiddeld huishouden gebruikt 2700 kWh electra en 1200 m3 gas (maar dan moet je wel een redelijk geïsoleerd huis hebben!). Termijn bedrag bij Essent en bij Pure Energie vandaag € 445 per maand! Voor iemand met een bijstandsuitkering is dat natuurlijk niet te betalen. En als je zo rond het minimumloon of net daarboven verdient ook niet. Volgens TNO leef je in energiearmoede als “je een laag inkomen hebt in combinatie met hoge energielasten of met een woning met energetisch onvoldoende kwaliteit”.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.