header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

De gemeente Deventer heeft van de Rijksoverheid een budget van ruim 1 miljoen euro gekregen om mensen met een smalle beurs en een koopwoning te ondersteunen met het verlagen van hun energierekening. De gemeente heeft Deventer Energie gevraagd een projectorganisatie op te zetten en de projectleiding op zich te nemen. Energiecoach Bert de Waal treedt op als projectleider en bestuurslid René Korenromp zit namens Deventer Energie in de stuurgroep van dit project.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen. 

De zomermaanden en het begin van de herfst waren warm en zonnig. De energieproductie van ons Sallcon zonneproject lag na de zomer ruim (16%) boven de verwachtingen. Met ruim 131.000 kWh aan geproduceerde elektriciteit vanaf het begin van dit jaar is de productie ongeveer 10% hoger dan het langjarige gemiddelde en overtreft de zonopbrengst nu al de productie in de jaren 2018, 2020 en 2021. Door de aanhoudend hoge energieprijzen zijn de opbrengsten uit onze wind en zonneparken tot nu toe zeer gunstig.

De energieopbrengst uit wind over de afgelopen maanden liep flink achter op de verwachting. De zomer en het begin van de herfst werd gekenmerkt door langdurig rustig, stabiel en droog weer. De windproductie van ons park Kloosterlanden lag daarmee 20% onder het langjarige gemiddelde voor deze maanden. Echter, door de goede windopbrengsten in de maanden februari en april is de totale energieopbrengst over het jaar tot nu vrijwel nog steeds gelijk aan de prognose.

De Deventer Energie Coöperatie zet zich in voor meer duurzame energie, van en voor Deventer. We dragen bij aan de energietransitie, hier, met eigen handen. We zijn een coöperatieve vereniging gerund door en voor vrijwilligers. Onze vereniging is mede-eigenaar van de twee windmolens in Deventer, en een zonnepark op het dak van Sallcon. We zijn volop bezig om dat uit te breiden met nieuwe projecten. We geven met onze energiecoaches ook adviezen hoe je - alleen of met je buren samen - je buurt en je huis kunt verduurzamen. En je kunt via ons ook groene elektriciteit kopen, van eigen bodem.

Dinsdagsvond 29 november vindt onze najaars-ledenvergadering plaats in de Fermerie, Muggenplein Deventer. We leggen u dan eerst de begroting voor volgend jaar voor. De spreker van die avond zal aansluiten bij de actualiteit. 

Het is niet makkelijk om als voorzitter van een energieclub een column te schrijven als de energiewereld op zijn kop staat. Met extreme prijzen, schimmig opgeblazen gaspijpen in de Oostzee, een dictator die onze energie afknijpt en tweespalt in Europa wil zaaien. Energie is een wapen. Een wapen in een oorlog. En controle over energie geeft macht.

De maand mei was warm, zonnig en vrij droog. Met 256 zonuren gemiddeld over het land was het zonniger dan de 225 zonuren die we normaal mogen verwachten. De energieproductie van ons Sallcon zonneproject lag met 18.520 kWh ruim (113%) boven het langjarige gemiddelde voor de maand april (16.380 kWh).

De energieopbrengst uit wind over de maand mei liep iets achter op de verwachting. Na een rustige maand maart en een winderige april, was mei weer vrij rustig. De landelijk gemiddelde windsnelheid bedroeg in deze maand 14,0 km/u tegen 15,8 km/u normaal. De windproductie van ons park Kloosterlanden bedroeg in mei 520 MWh en lag daarmee 16% onder het langjarige gemiddelde voor deze maand (621 MWh).

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.