header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

De manier waarop ons windpark is aangesloten op het elektriciteitsnet is in strijd met de huidige regels en een ontheffing is niet op zijn plaats. Dit constateerde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op 21 juni. Eind juni bereikte het ACM besluit de krant, onder de kop “Ligt de kabel van zes miljoen er voor niets?” (Stentor, 30 juni). Hoe zit dit precies? En: loopt ons windproject risico?

Energie besparen en energietransporten via landelijk net beperken

De beide molens van Windpark Kloosterlanden werden in de zomer van 2015 aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet, via het semiautonome stroomnetwerk dat door energiebeheerder Liander en energieleverancier Engie was aangelegd op het A1-bedrijvenpark. Doel van dit zogenaamde ‘Modienet’ was energieproductie en –gebruik binnen het bedrijvenpark zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Dat helpt energie te besparen en beperkt energietransporten via het landelijk net.

Strikte regels Elektriciteitswet worden gehanteerd

Op deze manier kon de Deventer windstroom van onze molens zijn weg vinden naar de bedrijven die zich vestigen op dit bedrijventerrein, en voor zover hun behoefte kleiner is dan ons aanbod, naar afnemers verderop. Er was één probleem: volgens de strikte regels van de Elektriciteitswet moet elk windpark worden aangesloten op een midden spanning-station van het landelijke net. Dat staat in Gorssel, niet op of bij het A1-bedrijvenpark. Deze regels waren ons bekend. Vandaar dat we ontheffing vroegen, waarop de ACM nu dus negatief heeft beslist.

Het is zaak de regels zelf te verruimen

Tegelijkertijd echter onderstreept de ACM het belang van nieuwe ontwikkelingen zoals Modienet. Die passen namelijk helemaal in de transitie naar een energievoorziening op basis van duurzame energiebronnen. Probleem is alleen dat de formele regels die de ACM moet toepassen hierbij achterlopen. Volgens de ACM is een ontheffing niet de juiste manier om dit conflict op te lossen, maar is het zaak de regels zelf te verruimen. Het betrokken netbedrijf (Liander) kan zo’n regelwijziging in gang zetten,

Geen financiële gevolgen voor DE-Wind en Deventer Energie

De bal ligt nu dus bij Liander. De procedure die hierop volgt, zal wel de nodige tijd vergen. Mocht dit te lang duren of niet het gewenste resultaat opleveren, dan kan de ACM ons verplichten de molens met een extra kabel te laten aansluiten op het midden station in Gorssel. Dat is vervelend, want feitelijk is zo’n extra kabel niet nodig. De investeringskosten ervan zijn overigens níet voor rekening van het windpark, maar voor rekening van de partners in het Modienet. Financiële gevolgen voor DE-Wind BV en Deventer Energie zijn er dan ook niet of nauwelijks.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.