header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

De ‘slimme meters’ die inmiddels bijna iedereen in de meterkast heeft, zijn voorzien van vier telwerken. Twee daarvan houden de inkoop van stroom bij (normaal en dal) en met de andere twee kan de teruglevering van elektriciteit – bijvoorbeeld uit zonnepanelen – worden bijgehouden.

Salderingsregeling verandert vanaf 2023

Eigenaren van zonnepanelen op eigen dak mogen tot nu toe de teruggeleverde stroom verrekenen met de stroom die op een ander moment wordt betrokken van het net. Dit noemen we ‘salderen’. Per saldo komt het erop neer dat je nu voor de teruggeleverde stroom even veel krijgt als je betaalt voor de afgenomen elektriciteit (de consumentenprijs) zolang je niet meer teruglevert dan je op jaarbasis gebruikt. Maar vanaf 2023 gaat dat veranderen.

Terugverdientijd wordt langer

Minister Wiebes heeft in het voorjaar het definitieve afbouwpad van de salderingsregeling bekendgemaakt. Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder salderen en in 2031 niet meer salderen. Het kabinet verwacht dat er hiermee de komende jaren een eenvoudige, gebruiksvriendelijke regeling blijft bestaan waardoor het voor huishoudens financieel aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen en tegelijkertijd overstimulering wordt voorkomen’, aldus minister Wiebes over de terugverdientijd. ‘Zo pakt de energietransitie voor de belastingbetaler niet duurder uit dan nodig.’ 
De terugverdientijd van zonnepanelen neemt door deze maatregel toe. TNO heeft berekend dat deze gaat stijgen van ongeveer 6 naar 9 jaar.

Direct eigen verbruik het meest rendabel

Voor de teruggeleverde stroom krijg je vanaf 2023 dus niet meer de consumentenprijs maar alleen een (lagere) vergoeding van je energiebedrijf. Het directe eigen verbruik van de opgewekte zonnestroom is dan het meest rendabel. Straks is het dus verstandig bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten op het moment dat de zon schijnt.

Meetinrichting voor aparte registratie verplicht

Voor de nieuwe salderingsregeling is het nodig dat alle kleinverbruikers een meetinrichting hebben die de afname en invoeding van elektriciteit op het net apart kan meten. Wanneer je dus nog een oude elektriciteitsmeter hebt die ‘terugdraait’ als je teruglevert, wordt het verplicht een dergelijke meetinrichting te hebben.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.