header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Als energiecoach kom je bij veel mensen thuis en is elk bezoek weer anders. Het blijft altijd maatwerk en dat alles maakt mijn werk zo afwisselend en leuk! Zo was ik laatst bij de familie Hendriksen. Mevrouw, Gonny, zet bij mijn binnenkomst koffie en ondertussen raken we aan de praat hoe zij en haar partner Ruben al met energie bezig zijn.

Zo krijg ik gelijk een aardig beeld wat ze belangrijk vinden. En met welke suggesties ze waarschijnlijk geholpen zijn. De vorige bewoners hebben HR++ glas laten plaatsen en het dak geïsoleerd. Ze vinden hun energierekening te hoog en zijn benieuwd of dat lager kan. “Maar het moet wel lekker warm blijven in de kamer,” zegt ze lachend.

Vragen ter voorbereiding

De bewoners hebben bij de aanvraag voor een energiecoach aangegeven: “We willen energie besparen. En is een warmte pomp wel mogelijk voor ons huis?” Vooraf vind ik op een paar sites informatie over de woning. Wat is het bouwjaar, wat is het huidige Energie Label? Is het dak geschikt voor zonnepanelen? Bij de woning aangekomen zet ik mijn fiets op de stoep en kijk ik even naar de muren; is het spouw of steens. Er zijn ventilatie sleuven, dus het is waarschijnlijk een spouw muur. Isoleren in de spouw is dan goed mogelijk.

Meerdere offertes aanvragen

Onder het genot van een lekkere bak koffie lopen we de zaken door. Het elektriciteit gebruik blijkt laag voor een 2 persoons huishouden. Voor een rijtjeshuis wordt er wel veel gas gestookt. Een verbeter punt is het isoleren van de vloer en de spouw. Er is voldoende kruipruimte om de vloer aan de onderkant te isoleren. Ik leg kort uit welke soorten isolatiemateriaal er zijn en wat de voor- en nadelen van elk materiaal zijn. Ik geef hen de tip om bij meer dan één isolatie bedrijf een offerte aan te vragen. Daar wil nog wel eens verschil in zitten.

Bij de rondgang door het huis is te zien dat de oudere ramen hier en daar kieren. “Oh ja”, zegt Ruben, “die moet ik nog met tocht strips dicht maken. Ik was er nog niet aan toe gekomen maar ga dat zeker doen”. De verbouwde keuken heeft een mooie lichtkoepel. Maar die is van enkel plastic. Daar verdwijnt aardig wat warmte. De tip is om die te vervangen door een geïsoleerde lichtkoepel.

Volgorde van maatregelen belangrijk

Wat de warmtepomp betreft wordt duidelijk dat dit zinvol is als eerst de spouwmuur en de vloer geïsoleerd worden. Een hybride warmtepomp lijkt dan mogelijk. Om dit echt goed uit te rekenen doe ik de suggestie om een berekening door een energie adviseur te laten maken. Via de gemeente Deventer krijgen bewoners € 100 korting op de kosten van de adviseur.

Tevreden klanten

Ik beloof om binnen een paar dagen een rapportje te sturen van de dingen die we besproken hebben. Beiden zijn blij met de informatie en de goede tips en geven aan dat ze er zeker mee aan de slag gaan. Het was weer een goede dag!

Afspraak maken met een Energiecoach

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.