header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Het Zonneroosproject krijgt een vervolg. Deventer Energie zoekt nieuwe deelnemers die willen investeren in lokale zonne-energie met een gunstig rendement. Eind vorig jaar hebben zich al 25 deelnemers ingeschreven voor eerste 250 zonnepanelen op het dak van Sallcon. Deventer Energie stelt nu de volgende fase open om mee te doen aan dit coöperatieve zonnedak in Deventer.

Speciaal voor monumenten

Het dak van Sallcon Werktalent op de hoek van de Schonenvaardersstraat en Hanzeweg biedt ruimte voor 1000 zonnepanelen. Een kwart daarvan is inmiddels in gebruik. Deventer Energie gaat deze week stadsbewoners van historische woningen en monumenten informeren over het project Zonneroos. Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van woningen met een monumentenstatus is vaak moeilijk of ongewenst. Voor degenen die graag gebruik willen maken van zonne-energie, is Zonneroos een goed alternatief.

Zonnepanelen op andermans dak

Het project Zonneroos is bedoeld voor inwoners en (kleinere) ondernemers in Deventer die gebruik willen maken van eigen zonne-energie, maar geen panelen op hun eigen dak kunnen of willen plaatsen. Inwoners in de binnenstad plus ruime omgeving kunnen eraan meedoen, evenals winkeliers en andere ondernemers. Deventer Energie verwacht dit jaar alle 1000 panelen van dit Zonneroosproject volledig te hebben volgeboekt.

Vrijstelling van energiebelasting

Om mee te doen moet de postcode van deelnemers hetzelfde zijn of grenzen aan het postcodegebied 7418, waarin het Sallcongebouw is gevestigd. De deelnemers leggen 300 euro per paneel in. Zij betalen 15 jaar lang geen energiebelasting over het stroomverbruik, dat gelijk is aan de opgewekte hoeveelheid lokale, groene stroom van het zonnedak. Bovendien is het stroomtarief voor de deelnemers lager. Op deze manier verdienen ze hun inleg ruimschoots terug met een rendement van 4 à 6 %.

Minder CO2-uitstoot

Deventer Energie levert met het Zonneroosproject een welkome bijdrage aan de productie van lokale, duurzame energie. De 1000 zonnepanelen hebben uiteindelijk een opbrengst van circa 220.000 kWh per jaar en besparen daarmee elk jaar ongeveer 125.000 kg CO2-emissie. Deventer Energie voert dit Zonneroosproject onder meer uit in samenwerking met energieleverancier Raedthuys Pure Energie, installatiebedrijf Independent Solar Systems en Sallcon, die het dak voor dit doel gratis beschikbaar heeft gesteld.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.