header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Juni was, dank zij het mooie weer, een hele goede zonmaand waarin 15% meer energie werd geproduceerd dan verwacht. De beperkte achterstand in productie is in juni ruimschoots ingehaald. Halverwege het jaar ligt de productie 2% voor op de verwachting.

Tijdens de Algemene ledenvergadering van 22 juni jl. zijn Laura Pool, Hans Scholten, Aldert van Buuren en Karen Kraaij als nieuwe bestuursleden voorgesteld. Laura Pool wordt de penningmeester. De overige drie te benoemen leden worden ‘lid van het bestuur’ waarbij Aldert zich in het bijzonder zal richten op Marketing, Hans op Wind en Karen met Laura op Financien.

Steeds meer mensen willen aan de slag met duurzaamheid in de woning, maar waar begin je? Op zaterdag 31 oktober en 7 november is er tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route de unieke kans om een duurzaam huis te bezoeken. In het hele land stellen honderden trotse huiseigenaren hun woning open. Zij laten zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt.

Bij Deventer Energie Coöperatie vinden we het belangrijk om uw privacy te beschermen. Indien u op regelmatige basis updates wilt ontvangen over nieuwe projecten via onze nieuwsbrief, lid wilt worden van de coöperatie, mee wilt investeren in projecten of stroom af wilt nemen, is het noodzakelijk om een aantal gegevens van u te registreren. Hier informeren wij u wat wij registreren en hoe wij met de door u verstrekte gegevens omgaan.

Als u onze website bezoekt

Wanneer u onze website www.deventerenergie.nl bezoekt, houdt Google Analytics uw bezoek anoniem bij. Zo kunnen wij bijhouden hoeveel personen de website hebben bezocht en ook wat het gebruik is geweest. Tegelijkertijd blijft uw privacy gewaarborgd. U communiceert met de server via een beveiligde SSL-verbinding.

U kunt www.deventerenergie.nl bezoeken zonder verdere gegevens aan ons te verstrekken. Onze website maakt geen gebruik van cookies (met uitzondering van de rekenmodule van Pure Energie. In dat geval wordt u doorgeleid naar de website van Pure Energie).

Als u reageert, bijvoorbeeld op onze berichten via sociale media

Soms delen wij foto’s en berichten via Facebook of Twitter. Reacties verwerken wij volgens de bijbehorende privacyverklaring. Als u ons een email stuurt, bewaren wij uw bericht maximaal 5 jaar.

Als u onze nieuwsbrief ontvangt

Gemiddeld versturen wij eens per maand per mail een nieuwsbrief met informatie over projecten, activiteiten en recente ontwikkelingen. Wanneer u zichzelf inschrijft voor de nieuwsbrief kunt u zich afmelden met de ‘Uitschrijven’ link onderaan iedere mail. Wanneer u zich uitschrijft, worden uw gegevens permanent verwijderd.
Als u lid bent van de Deventer Energie Coöperatie U.A. ontvangt u de nieuwsbrief automatisch. Als u de nieuwsbrief niet (langer) wenst te ontvangen, is een reactie via het contactformulier voldoende.

Als u lid bent van Deventer Energie Coöperatie U.A.

Als u zich aanmeldt als lid van Deventer Energie Coöperatie leggen wij de volgende persoonsgegevens vast: naam, eventueel bedrijfsnaam, adres, mailadres en telefoonnummer. Ook verzoeken wij u uw geboortedatum op te geven om vast te kunnen stellen of u meerderjarig bent.

U kunt aangeven of u akkoord gaat met automatische incasso van de jaarlijkse contributie. Zo ja, dan vragen wij uw toestemming en uw bankrekeningnummer (IBAN).
Per mail kunt u zich als lid afmelden. Na het beëindigen van het lidmaatschep verwijderen wij na één jaar al uw gegevens uit onze administratie.

Als u via Deventer Energie Coöperatie U.A. participeert in projecten

Wanneer u één of meerdere leningen verstrekt aan de Deventer Energie Coöperatie, noteren wij uw bankrekeningnummer om bijvoorbeeld de rente te kunnen uitkeren.

Als u – via de Deventer Energie Coöperatie – stroom afneemt bij Pure Energie

Wanneer u aangeeft dat u een energiecontract wilt afsluiten bij Pure Energie, leggen wij uw klantnummer bij Pure Energie en uw adresgegevens vast.
Mocht u via onze site willen overstappen naar stroom en/of gas van Pure Energie, dan komt u via de berekeningsmodule op de website van Pure Energie terecht. Hier leest u hoe Pure Energie met uw gegevens omgaat.

Het delen van gegevens

We houden uw gegevens graag zoveel mogelijk binnenshuis – onder ons toezicht op webservers binnen de EU. Soms zijn wij genoodzaakt om gegevens te delen met derden in verband met veiligheid of het kunnen leveren van diensten. In dat geval maken wij vooraf afspraken via verwerkersovereenkomsten over hoe zij omgaan met uw persoonlijke gegevens.

Wij delen nooit meer gegevens dan nodig is om een dienst te leveren. Wij delen gegevens altijd in lijn met de Europese regelgeving, volgens een verwerkingsovereenkomst en natuurlijk wanneer hiervoor een wettelijke verplichting geldt.

Het zijn en blijven uw gegevens

De gegevens die u aan ons verstrekt heeft, staan opgeslagen in onze database en uw e-mailadres staan in ons mailingprogramma. Wij bewaren uw gegevens tot u ons laat weten dat wij ze moeten verwijderen. U kunt altijd contact met ons opnemen als u wilt weten welke gegevens wij van u bewaren of als u uw gegevens wilt wijzigen of permanent wilt laten verwijderen.

Indien u vragen, opmerkingen of klachten hebt ten aanzien van de verwerking van uw persoonsgegevens kunt u altijd een brief sturen naar het onderstaande postadres. Wij reageren hierop zo snel mogelijk.

U heeft ook het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens als u er met ons niet uit komt.

Deventer Energie Coöperatie U.A.
Grote Kerkhof 1
7411 KT Deventer
Tel. 0570 - 572 217

In het kader van Deventer 1250 jaar bezochten leerlingen van de Montessorischool van Lith, samen met journaliste Gerreke van den Bosch en fotografe Sterre Delemarre bedrijven die voorlopen op het gebied van duurzaamheid. De initiatiefneemsters van het project willen de bijzondere kijk van kinderen op dit onderwerp delen met volwassenen. Deventer Energie was een van de bedrijven waar een rondleiding is gegeven. Bekijk het filmpje 

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=AvWVFHRRKv4&feature=youtu.be&a{/youtube}

Deventer Energie gaat als team meedoen aan de IJsselloop die op zondag 8 april alweer voor de 13e keer wordt gehouden. Loop je (weer) met ons mee? Net als bij de Brink-tot-Brink loop willen we proberen of we weer twee teams kunnen samenstellen voor de 10 km.

Op zondag 8 april aanstaande wordt alweer voor de 13e keer de IJsselloop gehouden. Ook Deventer Energie loopt met een of twee bedrijventeams mee. Behalve dat het een sportief evenement is waar iedereen ontzettend veel energie van krijgt, is het ook een gezellig en collegiaal event. Leden van Deventer Energie worden uitgenodigd zich aan te melden voor de 10 km loop.

Tocht in huis is niet comfortabel: het voelt koud aan. Extra stoken helpt niet echt. Naden en kieren dichtmaken met tochtstrips of ander materiaal helpt wel. 

Energie besparen in een tochtig huis valt niet mee. In plaats van de thermostaat een graadje lager te zetten, zal de neiging zijn er een graadje bij te doen omdat het zo koud aanvoelt. Echt comfortabeler wordt het dan niet, maar het gasverbruik gaat wel omhoog.

Wat beter helpt is naden en kieren dichtmaken met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Dat levert niet alleen een comfortabeler huis op, maar ook minder stookkosten.

Tips tegen tocht

  1. Klus en isoleer zorgvuldig, zodat er minder naden en kieren ontstaan.
  2. Zorg voor lange levensduur van tochtdichting: kies per klus een geschikt materiaal. Hieronder een lijst van plekken waar tocht ontstaat, en hulp bij materiaalkeuze.
  3. Voor het milieu is het vooral belangrijk dát je naden en kieren dichtmaakt, en maakt het minder uit met welk materiaal dat gebeurt.
  4. Laat kieren onder deuren binnenshuis zitten; die zijn nodig voor goede ventilatie in huis.
  5. Is alle tocht weg en zijn naden en kieren dicht? Let dan extra op ventilatie. Voortdurende aanvoer en afvoer van lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid.

Minder tocht = minder milieubelasting

Goede isolatie vermindert je energieverbruik: aangezien er minder warmte verloren gaat, hoeft de cv-ketel minder hard te stoken. Het gasverbruik van een gemiddelde eengezinswoning gaat met ongeveer 80 m3 per jaar omlaag na het dichtmaken van naden en kieren. Dat is beter voor het milieu.

Materialen: lage milieubelasting

De milieubelasting van de materialen waarmee je naden en kieren kunt dichtmaken, is laag vergeleken met de milieuwinst die ontstaat door de gasbesparing.

Ook meer comfort

Het dichten van kieren voorkomt tocht. Als de tocht verdwijnt, is het behaaglijker in huis. Compenseren met een graadje meer stoken is dan niet meer nodig!

Let op ventilatie!

Heb je een goed geïsoleerd huis waarvan naden en kieren dicht zijn, besteed dan aandacht aan ventilatie: de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht moet dag en nacht, in alle jaargetijden doorgaan. Gebeurt dat niet, dan raakt de lucht binnen vervuild en dat zorgt voor gezondheidsklachten.
Goed geregelde ventilatie veroorzaakt trouwens geen tocht. Lees meer op Ventilatie.

Isoleren? Check kieren

Ben je al bezig de isolatie van jouw huis te verbeteren? In onderstaande lijst staan plaatsen waar kieren vaak voorkomen. Ga na of deze bij jou in huis al dicht zijn.

Kozijnen

Je kunt kieren tegenkomen tussen draaiende kozijndelen van ramen en deuren, en op de aansluiting van kozijnen naar de gevel.
Let op kieren bij het plaatsen van nieuw vensterglas en bij het plaatsen van een nieuw kozijn.

Begane grond

Op de begane grond zitten vaak onopgemerkte kieren in de meterkast, het kruipluik en leidingdoorvoeren. Wat sneller opvalt zijn kieren in een brievenbus en onder de buitendeur.

Binnenkant gevel

Aan de binnenzijde van de gevel kunnen naden zitten tussen gipsplaten, en in de aansluiting tussen de beganegrondvloer de gevel.

Zolder en bovenste verdieping

Ook op hogere verdiepingen kunnen kieren zitten rond leidingdoorvoeren, en tussen gipsplaten.

Dak

In het dak kun je naden tegenkomen tussen dakplaten, in de nok van het dak en in de aansluitingen van het dak.

Besparing en kosten naden en kieren dichtmaken

In een gemiddelde eengezinswoning daalt het gasverbruik door het dichtmaken van naden en kieren, met zo'n 80 m3. Dat komt neer op een besparing van 50 euro per jaar (gasprijs 63 cent per m3, prijspeil 2017).

Zelf doen: lage kosten

Als je zelf aan de slag gaat om naden en kieren dicht te maken, dan ben je alleen materiaalkosten kwijt en die zijn niet hoog. Je verdient zulke kosten terug omdat de energierekening omlaag gaat. Zie voor kostenindicaties de paragrafen hieronder.
Uitbesteden kan in de papieren lopen. Milieu Centraal berekende dat het uitbesteden van alle naad- en kierdichting in een gemiddelde eengezinswoning zo'n 1.300 euro kost. Maar: tijdens isolatiewerkzaamheden worden naden en kieren doorgaans dichtgemaakt als onderdeel van de afwerking. Heb je al onderdelen van jouw woning laten isoleren, dan zijn er minder naden en kieren te dichten en pakt de totaalprijs dus lager uit.

Deuren en draaiende ramen: tochtband en tochtstrips

Kieren in bewegende delen van deuren en ramen kun je dichtmaken met flexibel en zelfklevend tochtband of met tochtstrips, dat zijn harde profielen van kunststof of metaal, met of zonder borstel.
PVC-schuimband en PUR-schuimband zijn flexibeler dan EPDM- en EPT-rubberprofielen en gaan langer mee.

Tochtband

Let voor de juiste tochtband op de kierbreedte: kijk op de verpakking voor de juiste maat. Knip de tochtband op maat en plak het strookje op het kozijn waar de deur of het raam in valt.
Uit oogpunt van milieu heeft PE-rolband de voorkeur, boven PUR- en PVC-schuim. PE-rolband is flexibel; nadeel is dat het minder lang mee gaat.

Tochtstrips

Ook de scharnierkant van een deur of raam kan tochten. Dan zijn tochtstrips geschikt die overlangs kunnen buigen geschikt (ook wel houderprofielen of stroken genoemd). Zaag de strip op maat en bevestig deze met spijkers op de grens van het kozijn en de deur of het raam.
EPDM- en EPT-rubberprofielen hebben een zeer lange levensduur, maar zijn door hun stijfheid niet voor alle kierdichting geschikt.

Kosten tochtstrips en tochtband

In de tabel staat een indicatie van de kosten voor elk type materiaal. Alle materialen zijn te koop in de bouwmarkt en geschikt voor buitenshuis; bescherm PE-rolband wel tegen UV-straling met een afdichtlat.

Materiaal Prijs
Tochtstrips EPDM of EPT rubberprofielen  € 3 - € 7 / 2,1 m
Tochtband PE-rolband  € 5 / 10 m
Tochtband PUR-schuimband  € 5 / 10 m
Tochtband PVC-schuimband  € 3 / 10 m

Vloer, dak en gevel: tochtstrips, vezels, kit en schuim

Voor het dichtmaken van naden in vaste delen in huis zijn tochtstrips geschikt (ook profielen of stroken genoemd); maar het kan ook met vezelmateriaal (glaswol, steenwol), kitten of schuim. Tot de vaste delen behoren de vloer, (de nok van) het dak, de gevel, de kozijnen en aansluitingen daartussen.
Tochtstrips zijn eenvoudig op maat te zagen en met spijkers tegen een kier te bevestigen. Ze zijn vooral geschikt voor deuren en kozijnen.
Een kit of schuim is vloeibaar en moet na aanbrengen uitharden. Schuim is handig voor slecht bereikbare plaatsen en om grote naden of scheuren in metselwerk te vullen. Het aanbrengen van schuim (PUR) vergt wel wat handigheid.

Buiten en sanitair: siliconenkit

Gebruik voor buiten en voor sanitair een elastische, waterdichte siliconenkit.
Acrylaat-, butyl- en butyleenkitten zijn alleen binnenshuis bruikbaar, en alleen geschikt voor naden en kieren die niet (veel) uitzetten of krimpen. Deze kitten zijn namelijk niet waterdicht en statisch; ze zijn wel overschilderbaar.
Het milieunadeel van kit en schuim is dat deze minder goed herbruikbaar zijn, aangezien ze zich permanent hechten aan de onderlaag.

Kosten materialen

De tabel geeft een indicatie van de materiaalkosten. Alle materialen zijn te koop in de bouwmarkt, behalve vezelmateriaal; ga daarvoor naar de speciaalzaak.
Statische kit is niet buiten bruikbaar; alle andere materialen wel. Bescherm PE-tochtband, vezelmateriaal en PUR-schuim wel tegen UV-straling met een afdichtlat.

Materiaal Prijs
Tochtstrips EPDM of EPT rubberprofielen € 3 - € 7 / 2,1 m
Tochtband PE-rolband  € 5 / 10 m
Tochtband PUR-band  € 5 / 10 m
Tochtband PVC-band  € 3 / 10 m
Vezelmateriaal Glas- en steenwol  € 4 - € 5 / m2
Vezelmateriaal Kokos, vilt sisal, vlaswol  Geen gegevens beschikbaar
Statische kit (overschilderbaar Acrylaat, butyl of butyleen)  € 2 - € 4 / 310 ml
Elastische waterdichte kit (siliconenkit)  € 6 - € 8 / 300 ml
Schuim PUR-schuim  Geen gegevens beschikbaarTocht weg: buitendeur, brievenbus en kruipluik

Voor de kier onder een buitendeur zijn tochtborstels (ook wel dorpelstrips genoemd) ideaal. Tochtborstels zijn verkrijgbaar bij doe-'t-zelfzaken en huishoudzaken (3 tot 7 euro); je kunt ze zelf op maat maken en met spijkers vastzetten.
Laat de kier onder binnendeuren vrij: 2 cm vrije ruimte is nodig voor goede ventilatie in huis.

Brievenbus zonder tocht

Tocht die via de brievenbus ontstaat, verdwijnt door brievenbuskleppen: afdekplaten met borstels. Die zijn te koop bij huishoud- en doe-'t-zelfzaken (zo'n 15 euro).

Kruipluik dichtmaken

Gebruik voor het dichtmaken van kieren rond het kruipluik tochtband, vezelmateriaal of tochtstrips. (Zie hierboven bij Deuren en draaiende ramen)

Leidingdoorvoer tochtvrij maken

Via de gaten in de muur waar cv- en waterleidingen doorheen lopen, kan ook warmte ontsnappen en tocht ontstaan.
Zulke leidingdoorvoeren kun je dichtmaken met vilt, vlaswol, kokos of sisal. Vilt en vlaswol zijn te koop bij de bouwmarkt; voor de andere materialen moet je naar een speciaalzaak.

Ramen en kozijnen zonder tocht

Om naden tussen een nieuw te plaatsen glas en een kozijn te dichten, is een elastische kit nodig. Dat verlengt de levensduur van het kozijn en maakt onderhoud minder vaak nodig; de kit houdt namelijk water en vuil weg.
De kit wordt vloeibaar aangebracht, en hardt vervolgens uit.

Kitten voor beglazing

De tabellen geven een indicatie van de kosten per materiaal. Elk materiaal is te koop in de bouwmarkt. Alle materialen zijn geschikt voor buiten, behalve PVC-schuimband.

Materiaal Kosten
Elastische siliconenkit  € 6 tot € 8 per 300 ml
Elastische MS-polymeer-kit (alles-in-één)  € 10 per 290 ml
Elastische polyurethaankit  € 6 tot € 8 per 300 ml

 

Tochtstrips en tochtband voor beglazing

Materiaal Kosten
Tochtstrips EPDM-rubberprofielen  € 3 tot € 7 / 210 cm
Tochtstrips EPT-rubberprofielen  € 3 tot € 7 / 210 cm
Schuimband PE-rolband  € 5 / 10 m
Schuimband PVC-band  € 3 / 10 m
Schuimband PUR-band  € 5 / 10 m

Kozijnen: kieren voorkomen

Er zijn kozijnen te koop met een verbeterde kierdichting. Het isolatiemateriaal is in het kozijn verzonken. Goed meetwerk voor het plaatsen van een nieuw kozijn voorkomt kieren. Ook prefab-producten met tevoren aangebrachte afdichtingen kunnen helpen. Houdt eventuele kieren en voegen die er toch komen, goed schoon en droog: dan heb je minder afdichtingsmiddelen nodig.

Praktisch aanpakken

Voorkom dat kieren ontstaan, door nauwkeurig te klussen. Overweeg kant-en-klare producten (zogeheten prefab-producten) inclusief afdichtingen, en schone droge voegen. Verklein grote voegen of kieren eerst, bijvoorbeeld met een latje. Breng daarna pas het afdichtingsmateriaal aan. Let bij het aanbrengen van een kit erop dat het materiaal waarop je het aanbrengt droog en schoon is.

Beter voor jou

Voorkom huidirritaties: laat een kit volledig uitharden voordat je deze aanraakt. Dat geldt zeker voor siliconenkit en PUR-schuim. Volledig uitgeharde kitten en PUR-schuim zijn niet schadelijk voor je huid of gezondheid.
Draag bij het verwerken van glas- en steenwol handschoenen en lange mouwen en gebruik een stofkapje type P2. De vezels kunnen irriatie veroorzaken. Kijk altijd op de verpakking van afdichtingsproducten naar informatie over mogelijke schadelijke gezondheidseffecten en voorzorgsmaatregelen.

Bron Milieucentraal. Zie voor de meest recente cijfers de tabellen op Milieucentraal.Milieucentraal.

 

    • U heeft recht op de waardebon van 50 euro als de nieuwe deelnemer nog niet bij ons op de lijst van voorinschrijvers voor de zonneanelen of de informatie avonden staat.

    • Hij of zij moet deelnemen vanaf 4 zonnepanelen.

 

Actie

Participatieregelement Zon op Kei 13

Beeld Kei 13

Heb je interesse in schone energie, maar is het niet mogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen? Of staat je huis niet gunstig ten opzichte van de zon? Dan is gezamenlijk zonne-energie opwekken op een ander dak de oplossing. Wij bieden je de mogelijkheid gemakkelijk zonne-energie op te wekken en daarbij te profiteren van een goed rendement.

 

 

 

zijbalk:

Kei13

Een uitstekende duurzame investering met een gemiddeld rendement van 6%! Samen maken we Deventer klimaatneutraler. Schrijf je nu in!

Meedoen

Je kunt al meedoen vanaf € 280,- per zonneparticipatie. Deventer Energie verzorgt daarna installatie, onderhoud en administratie. Je hebt er geen omkijken naar.

Persoonlijk advies

Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies. Mail of bel 0570-572217

Participatieregelement Zonneroos

zonneroos meisje

Hebt u interesse in schone energie, maar is het niet mogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen? Of staat uw huis niet gunstig ten opzichte van  de zon? Dan is gezamenlijk zonne-energie opwekken op een ander dak de oplossing. Wij bieden u de mogelijkheid gemakkelijk zonne-energie op te wekken en daarbij te profiteren van een goed rendement.

 

 

 

zijbalk:

De Zonneroos

Een uitstekende duurzame investering met een gemiddeld rendement van 6%! Samen maken we Deventer klimaatneutraler. U kunt nog inschrijven!

Meedoen

U kunt al meedoen vanaf € 280,- per zonneparticipatie. Deventer Energie verzorgt daarna installatie, onderhoud en administratie. U heeft er geen omkijken naar.

Persoonlijk advies

Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies. Mail of bel 0570-572217

Een goed plan! Want met de overstap op Deventer Windstroom maak je gebruik van lokaal opgewekte electriciteit tegen een concurrerende prijs. Deventer Energie Coöperatie biedt Deventer Windstroom exclusief aan aan leden van haar coöperatie. Ben je nog géén zakelijk lid van Deventer Energie? Meld je dan aan.

Bereken je verwachte voorschot met onze rekentool en meld je aan:

 

 

Een goed plan! Want met de overstap op Deventer Windstroom maak je gebruik van lokaal opgewekte electriciteit tegen een concurrerende prijs. Deventer Energie Coöperatie biedt via haar partner Pure Energie Deventer Windstroom exclusief aan aan leden van haar coöperatie. Ben je nog géén lid? Meld je dan aan.

Bereken je verwachte voorschot via onze pagina bij onze partner Pure Energie

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.